top of page

Persbericht: nieuwe nachttrein Brussel-Berlijn

Vandaag officialiseerde ÖBB zijn plannen voor de winterdienstregeling 2023. Het nieuwe Nightjetnet dat tijdens de pandemie gepresenteerd werd staat bijna op de sporen. Al heel lang wordt er in spanning uitgekeken naar de nieuwe nachttreinverbinding vanuit Brussel en die komt er nu zeer binnenkort. Vanaf midden december 2023 zal het mogelijk zijn om driemaal per week rechtstreeks al slapend met dé leider in nachttreinen ÖBB naar Berlijn te sporen. De trein naar Berlijn rijdt gekoppeld met de trein naar Wenen die nu al rijdt en wordt van die trein afgesplitst in Mannheim. Vanaf de herfst 2024 rijdt de nachttrein naar Berlijn en Wenen vanuit Brussel dan dagelijks.


De andere grote nieuwigheid is de indienststelling van de nieuwe slaap-en ligrijtuigen van de ÖBB. “Sommige van de nieuwe ÖBB-rijtuigen zijn uitgerust met een soort van ‘mini-cabines’, een soort van capsule voor een enkele reiziger zodat die in privacy kan slapen aan een democratische prijs" verklaart Alexander Gomme, woordvoerder van Back on Track Belgium, de vzw die ijvert voor meer nachttreinen. "In eerste instantie gaan die rijden om Hamburg-Innsbruck en Hamburg-Wenen en nog niét naar Italië zoals eerst verwacht. De homologatie van de rijtuigen in Italië is nog niet rond. De homologatie van de nieuwe rijtuigen is nodig om àndere rijtuigen vrij te hebben om frequenter naar België, Frankrijk en Duitsland te rijden maar dat duurt blijkbaar nog even.", aldus Gomme. De nieuwe rijtuigen halen 230 kilometer per uur en zijn een broodnodige vernieuwing in een Europees nachttreinwagenpark dat nog rijtuigen telt van bijna zeventig jaar oud.


De ÖBB-trein wordt de tweede nachttrein van Brussel naar Wenen, de andere is die van European Sleeper. De European Sleeper wordt normaal gezien verlengd naar Praag, maar dan nog valt het op hoe slecht bediend Brussel blijft. "We hebben nood aan een veelvoud aan treinen, ook naar Scandinavië, Frankrijk, Italië en Spanje." aldus Gomme.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page