top of page
  • Bp

Terug een nachttrein Paris-Hendaye:de start van nieuwe nachttreinen naar het Iberische schiereiland?

Vanavond wordt de nachttrein Parijs-Hendaye "Le Pyrénéen" opnieuw gelanceerd. Het collectief "Oui au train de nuit" juicht deze renaissance toe. De essentiële hoogwaardige dienstverlening zal echter onbereikbaar blijven: de nachttrein die de Zuidwest-Franse kust bedient, zal alleen in de zomerperiode rijden, met een onaantrekkelijke dienstregeling aan het eind van de lijn.


Daarom zullen maatschappelijke groeperingen in Frankrijk, Spanje en Portugal op 2 juli gelijktijdig, gekleed in hun pyjama, naar de treinstations gaan om op te roepen tot de terugkeer en de toename van nachttreinen die hun gebieden op een comfortabele, eerlijke en ecologische manier met elkaar verbinden.


Niet over de grens Frankrijk-Spanje


Bovendien steekt de trein de Spaanse grens niet over, waardoor reizigers mogelijke aansluitingen in Irun worden ontzegd. Het collectief "Oui au train de nuit" roept burgers op om op 2 juli om 10 uur 's ochtends op het station van Hendaye SNCF bijeen te komen om de eerste aankomst van de nachttrein vanuit Parijs Austerlitz te vieren. In Bayonne (Korail) zal om 17.00 uur een openbaar debat plaatsvinden, gevolgd door een demonstratie om 19.00 uur op het station van Bayonne voor het vertrek van de nachttrein naar Parijs Austerlitz.


In Spanje vraagt Ecologistas en Acción om de terugkeer van de nachttreinen die vóór de pandemie in Spanje reden (Madrid-Galicia en Barcelona-Galicia), alsmede de nachtdiensten die Spanje verbinden met Portugal en met Frankrijk (Madrid-Parijs en Barcelona-Parijs). Zij eisen ook een betere dienstregeling zodat de treinen goed op elkaar aansluiten. De actie vindt plaats om 19.00 uur voor het treinstation Atocha in Madrid.


In Portugal eist het collectief ATERRA de onmiddellijke terugkeer van de nachttreinen Lusitânia (Lissabon - Madrid) en Sud Express (Lissabon - Hendaye). Zij werden aan het begin van de pandemie opgeschort en bij gebrek aan een overeenkomst tussen Renfe en de CP-operatoren blijft Portugal geïsoleerd van het Europese spoorwegnet. Dit is sinds de twee wereldoorlogen niet meer gebeurd. Lissabon is momenteel een van de slechts twee Europese hoofdsteden zonder enige internationale treinverbinding. Op het historische station van Santa Apolónia zullen de burgers om 18.00 uur (plaatselijke tijd) hun enthousiasme voor nachttreinen tonen, oproepen tot een eerlijke belasting van de luchtvaart en voorstellen dat een treinreis maximaal de helft kost van een vergelijkbare reis per vliegtuig.


De dringende noodzaak van een ambitieus nachttreinnetwerk


Deze rally's zullen alle deelnemers de gelegenheid bieden om te wijzen op de dringende noodzaak om een ambitieus netwerk van nachttreinen tot stand te brengen, met name in Zuid-Frankrijk en op het Iberisch schiereiland, waar het netwerk en het rollend materieel al verschillende decennia te lijden hebben onder veroudering en een gebrek aan investeringen. Dit netwerk van nachttreinen zal bijdragen tot de verwezenlijking van de COP21-doelstellingen, dankzij de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 95% die mogelijk wordt door de modal shift naar deze energiebesparende en milieuvriendelijke vervoerswijze.


Vertegenwoordigers van de drie collectieven voor de renaissance van de nachttreinen in Frankrijk, Spanje en Portugal zullen daarom vragen om een samenwerking tussen hun regeringen en hun spoorwegmaatschappijen om de internationale nachttreinen in Frankrijk en op het Iberisch schiereiland nieuw leven in te blazen. Zij vragen ook om de elektrificatie van alle lijnen die momenteel diesellocomotieven gebruiken en de mogelijkheid om fietsen in nachttreinen te vervoeren.


Rechtstreeks van #Hub4Brussels


Ook wij van Back on Track Belgium steunen deze oproep tot acties. Niet overigens zouden wij graag rechtstreekse nachttreinen naar het Iberisch schiereiland hebben: dagelijks één naar Barcelona en afwisselend de ene dag naar Irun en de andere dag naar Nice tot het gebruik groot genoeg is:


Toulouse 0520 0530 2230 2240

Tarbes 0700 2100

Lourdes 0716 2044

Pau 0744 2016

Bayonne 0852 1908

Biarritz 0921 1839

St-Jean-de-Luz-

Ciboure 0934 1826

Hendaye 0947 1813

Irùn 1000 1800

San-Sebastian 1024 1736


43 weergaven0 opmerkingen

Kommentit


bottom of page